Gelecekte İnsanların Gıdaya Olan Erişimleri Günümüzden Daha Zor Olacak!!!

Gelecekte artan dünya nüfusuna paralel olarak dünyadaki iklim ve de çevre değişimi gıdaya erişimi çok daha zor duruma sokacaktır. İnsanlık bu değişimleri önceden görüp gerekli tedbirleri alırsa yukarda bahsettiğim olumsuz etkilerden minimize etkilenecektir.

 Bu tedbirler arasında , gelecekte gerek ülkemizde gerekse dünyada insanlık için üretime dönük planlamalar yapmak zorundayız. Dünyada açlıkla mücadele,üretim planlamaları ve de ülkeler arası koordinasyon çok önemlidir.

 Mücadele de bir ülkenin tek başına hareket etmesi başarıyı olumsuz yönde etkiler. İklim değişikliği ülkemiz ve de dünya gündeminden düşmemektedir.

 Havadaki artan sera gazı CO2 emisyon oranını durduramazsak gelecekte artan küresel ısınma ve de iklim değişikliği tarım ve hayvancılıkta üretimi sekteye uğratıp insanlığın gıdaya erişimini zora sokup dünyada açlık çeken insan nüfusu katlanarak artacaktır.

 Biz insanlar gerek yaşadığımız coğrafyada gerekse dünyada her türlü israfın önüne geçmek için insanlığın eğitilmesi ve de bilinçlendirilmesi , gıda sorunun çözümlenmesi için ilk adım olmalıdır. Her türlü israf dinimizde de haramdır.

İnsanların yapmış oldukları israfla dünyada aç ve yoksul insan kalmaz. Gelecekte hayvancılık, gerekli tedbirler vaktinde alınmazsa maalesef dünyada ve de ülkemizde üretim azalacaktır.

Üretimin azalması insanlığın hayvansal gıdaya et,süt,yumurta v.b. erişimde zorluk yaşayacaklar. Ülkemizde belediyeler meraların korunmasında özen göstermelidirler. Onları hiçbir şekilde imara açmamalıdırlar. İmar açılacak alanlar tarım ve de hayvancılıkta kullanılmayacak alanlar olmalıdır.

Ayrıca içme sularından uzak alanlarda yapılmalıdır. Güzel bir gelecek ülkemiz ve de insanlık için herkes elinden geleni sonuna kadar yapmalıdır.

 Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası

                        BAŞKANI

                Mustafa YILDIZ