Esnafımız Yeni Vergi Yükünü Kaldıramaz
Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, 1 Ocak 2026 itibariyle basit usulde vergilendirmeden gerçek usule geçecek yeni sistemin esnaf için zorlayıcı olacağını belirterek, uygulamanın yeniden düzenlenmesini talep etti.
Yaşanacak sıkıntılarla ilgili düşüncelerini dile getiren Başkan Akdardağan, “Bilindiği gibi, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmî Gazete ’de yayımlandı.
Buna göre bazı esnafımızın basit usulde vergilendirilmesi kaldırılıyor ve yerine gerçek usulde vergilendirme sistemine geçiliyor. Bu yeni yasa 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlayacak. 1 ay gibi kısa bir süre kaldı, fakat esnafımız bu sisteme henüz hazır değil.
Muhasebe ücretleri, e-hacizler ve vergi mevzuatındaki değişiklikler, esnafımızı iyice bunalttı. Mahalle ve sokak aralarından ayakta kalma mücadelesi veren esnafımız zaten iş yapamıyor birde bu yeni vergi yükünü kaldıramaz.” Dedi.
Başkan Akdardağan, “Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’in de vurguladığı gibi, en azından belirli bir süre tanınarak, örneğin 1 yıl önceden tedbirlerin alınması sağlanabilir. Esnaf bu süreçte hazırlığını yapar, yeni ödeme cihazının kullanımını öğrenir ve geçiş planlamasını rahatlıkla gerçekleştirebilir.
Esnafımızın durumu iyi olsa zaten geçişi kendi yapar. Kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde, esnafımıza bu yükü yüklemenin zamanı değildir. Esnafımız bir taraftan zincir marketlere direnirken, diğer taraftan her geçen gün artan maliyetleri düşünmektedir. Yeni vergi sistemiyle esnafımız kepenk kapatmaya zorlanarak, işsizliğe itilmek isteniyor.” Dedi.
E-haciz uygulamasındaki sorunlara da değinen Başkan Akdardağan, “Uygulamada olan e-haciz ile esnafımızın mal varlığına ve hatta alacağına bile haciz geliyor.
Bu adaletsiz uygulama, esnafımızı bunalıma sokuyor ve çaresiz bırakıyor. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de birçok esnafımız yeni düzenlemeleri beklerken, e-haciz ve yeni vergilendirme ile nefes alamaz hale gelecek. Esnafımız nefes alabilmeli ki, ekonomiye katkı yapabilsin.
Cumhurbaşkanımızdan ve ilgili bakanlıklarımızdan, esnafımızın sesine kulak vererek e-hacizin kaldırılmasını ve yeni vergilendirme sisteminin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.” Dedi.