Zimem İle Yüzleri Güldürelim

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, en önemli dayanışma ve yardımlaşma geleneklerinden biri olan zimem (veresiye) defteri uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine el uzatılması için hayırseverlere çağrı yaptı.

Osmanlıdan günümüze kalan geleneksel miraslardan zimem defteri uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödenerek yüzlerinin güldürülebileceğini belirten Başkan Akdardağan, “Ecdadımızdan bizlere miras kalan güzellikler arasında yer alan Zimem (Veresiye) Defterindeki borçların satın alınması uygulaması son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır.

Zimem, yani veren elin alandan elden haberinin olmadığı çok anlamlı ve güzel bir davranıştır. Bize düşen ise bu geleneğe sahip çıkarak yaygınlaştırmak ve yaşatmaktır. Özellikle böylesine anlamlı ve güzel davranışın ilimizde de yaygınlaşması için yöneticilerimize, siyasilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve hayırseverlerimize çok işi düşüyor.” Dedi. 

Akdardağan, “Bakkallarda ödenemeyen borçların veya veresiye defterlerinin satın alınmasıyla hayırda bulunmak isteyenler için bu mübarek günler çok önemli bir fırsattır. Özellikle son yıllarda ardı sıra gelen ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok insanımızı zor durumda kalmıştır. İçinde bulunduğumuz bereketi çok olan mübarek ayda hayırseverlerimizin bakkallarımızdan satın alacağı veresiye defterleri yüzleri güldürür ve gönülleri ısıtır.

Yine zekatını veya fitresini vermek isteyen iş insanlarımız, hayırseverlerimiz ve vatandaşlarımıza zimem defteri çağrımızı hatırlatıyoruz. Gelin bakkala borcunu ödeyemeyen ve ödemekte güçlük geçen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın borcunu zimem geleneği ile kapatalım. Böylelikle hem ihtiyaç sahibini, hem de esnafımızın sevindirelim.” Dedi.