SUBÜ IDEF 2025’te Teknolojilerini Sergiliyor
SUBÜ IDEF 2025’te Teknolojilerini Sergiliyor
SUBÜ IDEF 2025’te Teknolojilerini Sergiliyor
SUBÜ IDEF 2025’te Teknolojilerini Sergiliyor
SUBÜ Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü’nün 3 takımı, davetli olarak Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda yer alıyor.
Takımlar; MEKTOP İnsansız Deniz Aracı, Sky-Ray Lazer Tabanlı Hava Savunma Sistemi ve otonom deniz mayınını sergiliyor.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü’nden 3 takım, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) davetli olarak yer alıyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve dünyanın alanında öncü firmalarının yer aldığı fuarda SUBÜ öğrencileri; geliştirdikleri MEKTOP İnsansız Deniz Aracı, Sky-Ray Lazer Tabanlı Hava Savunma Sistemi ve otonom deniz mayınını sergiliyor. Takımlara destek olmak ve yeni teknolojileri incelemek amacıyla fuar alanını ziyaret eden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık da beraberinde Nehir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Boru ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Telçeken ile birlikte öğrencilerle buluştu. Öğrencileri geliştirdikleri teknolojiler için tebrik eden Sarıbıyık, SUBÜ’yü temsil ettikleri içinse teşekkür etti. IDEF 2025, 27 Temmuz Pazar günü sonuna kadar devam edecek.
SUBÜ öğrencilerinin sergilediği teknolojiler
MEKTOP İnsansız Deniz Aracı, modüler yapıda geliştirildi ve su üstü görevlerini otonom şekilde gerçekleştirebiliyor. Katamaran tipi gövde yapısıyla deniz üzerinde yüksek stabilite sağlıyor. Kompozit malzeme kullanılarak hafif ama dayanıklı bir platform olarak tasarlanan MEKTOP İnsansız Deniz Aracının sevk ve yönlendirme sisteminde iki adet su altı itici motor yer alıyor ve diferansiyel sürüş prensibiyle dümen sistemine ihtiyaç duymadan manevra yapabiliyor.
Belirlenen görevlerde nesne takibi, hedef çarpışması, engel geçişi ve koordinat temelli yönelim gibi işlevleri başarıyla yerine getirebiliyor. Sky-Ray Lazer Tabanlı Hava Savunma Sistemi, yapay zekâ destekli hedef tespiti sayesinde alçak irtifada seyreden insansız hava araçlarını etkisiz hale getirebilecek şekilde tasarlandı.
Sistem, kompakt yapısı ve hassas hedefleme kabiliyetiyle özellikle mobil savunma çözümleri için ideal bir platform sunuyor. Otonom deniz mayını ise insansız hava araçlarından aldığı konum verileriyle hedef bölgeye yönelebiliyor.
Görüntü işleme destekli yapay zekâsı sayesinde düşman unsurları tanıyarak kendini hedefe kilitleyebiliyor. Kamikaze özelliğiyle tehditlere anında müdahale ederek su altı savunmasında yeni nesil akıllı caydırıcılık sunuyor.
Örnek alınan bir model ortaya çıkardık
IDEF 2025’e davet edilmekten gurur duyduklarını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bu, yaptığımız işlerin ne kadar faydalı ve doğru olduğunu gösteriyor. Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğümüz kısa süre içerisinde örnek olmaya başlamıştı.
Öğrencilerimizin teveccühü, akademisyenlerimizin desteği ve proje kültürünü kazandırmaya yönelik çabalarımız ile +1 Eğitim Modelimizin bir araya gelmesi ciddi bir ivmelenme ortaya çıkardı.
Hızla yol alarak katıldığımız yarışmalarda ciddi başarılar elde eden, yeni girişimler başlatan ve mezun öğrencilerimizle bu girişimleri ülkemiz teknoloji ekosistemine kazandıran, yurt dışındaki prestijli yarışmalara davet edilen ve TÜBİTAK tarafından örnek alınan bir model ortaya çıkardık.
Geldiğimiz noktada IDEF 2025 gibi prestijli bir fuarda yer almak hem üniversitemiz hem de öğrencilerimiz için oldukça kıymetli. Geliştirdiğimiz projelerin dikkate değer inovasyonlar arasında gösterilmesi inancımızı ve azmimizi daha arttırıyor.
Fuarda 3 takımla temsil edilen başka bir üniversitenin olmaması da ne kadar önemli bir davet aldığımızı ortaya çıkarıyor” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.