SUBÜ’den Teknofest 2025’te İlk Birincilik
SUBÜ’den Teknofest 2025’te İlk Birincilik
SUBÜ’den Teknofest 2025’te İlk Birincilik
SUBÜ’den Teknofest 2025’te İlk Birincilik
SUBÜ öğrencileri, geliştirdikleri Farmer AI isimli uygulama ile Teknofest 2242 Türkiye Araştırma Proje Yarışması Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik Kategorisi’nde birinci oldu.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) öğrencileri, geliştirdikleri Farmer AI isimli uygulamayla Teknofest 2242 Türkiye Araştırma Proje Yarışması Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik Kategorisi’nde Türkiye birincisi oldu. Farmer AI, hayvancılık sektöründeki temel sorunlara teknoloji odaklı bir çözüm sunma ve hayvancılıkta dijital dönüşümün ön ayağı olmak amacıyla geliştirildi.
Çiftçilerin üretimden satışa kadar tüm süreçlerini dijital olarak yönetmesini mümkün kılan uygulama ile çiftçiler hayvanlarını sergileyebiliyor, yem, saman, gübre, süt ve yumurta gibi ürünlerini doğrudan dijital ortamda satışa sunabiliyor.
Verimlilik artışı sağlıyor
Yapay zekâ destekli entegre bir platform olarak tasarlanan Farmer AI, çiftçilerin özel panel üzerinden hayvanlarının takibini yapmasına olanak tanıyor. Bunun yanı sıra yapay zekâ destekli asistan, çiftçinin ihtiyaç duyacağı konularda öneriler sunarak hastalıkların erken tespiti başta olmak üzere çiftçilik ve hayvancılık süreçlerinde verimlilik artışı sağlıyor.
Projeyi planlayan, tasarlayan ve yazılım geliştirme sürecini yürüten ekipte SUBÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri Cihan Karapunar, Berfin Akcebe, Talha Sarı ve Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Muhammet Enes Nas yer alıyor.
A’dan Z’ye kadar çalışıldı
Sektör araştırması ve çiftçi görüşmeleri sürecini takım kaptanı Cihan Karapunar’ın yürüttüğü Farmer AI ekibi tarafından marka ve fikir için patent başvurusunu gerçekleştirildi. Uygulama için TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi Desteği alındı. Girişimci Hızlandırma Programı finalisti olundu. Çiftliklerde saha görüşmeleri yapıldı.
Tüketici davranışları ve saha eğilimleri için anket çalışması düzenlendi ve anket sonuçları doğrultusunda ihtiyaç analizi yapıldı. Ekip, gelecek perspektifinde Farmer AI ile Türkiye’de 80 bin çiftlik işletmesine ulaşmayı, daha sonra ise Avrupa ve Orta Doğu pazarına açılarak küresel çapta dijital tarım ve hayvancılık platformu haline gelmeyi amaçlıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.